was successfully added to your cart.

Het wordt langzamerhand donkerder, kouder en steeds moeilijker om de juiste kledingkeuzes te maken. Natuurlijk kun je tientallen lagen aantrekken. Toch is het van belang dat je iets kiest dat tegelijkertijd ook goed staat.

Naast de cosmetische kracht van kleding , is het toch wel handig dat een outfit tijdens koud weer ook een functionele waarde oplevert. Op het gebied van warmte en kou, is het nou niet helemaal duidelijk waar je op moet letten bij het uitzoeken van mannenkleding. Hier wat informatie om het allemaal wat gemakkelijker maakt om de vrieskou in stijl te trotseren:

Laag voor laag

Heb je het snel koud? Dan ga je in de winter nou eenmaal gebruik moeten maken van meerdere lagen kleding. Vaak denken we dan, hoe dikker de trui hoe beter. Toch is dit niet het geval. Het is verstandiger om de lagen van dun naar dik op te bouwen.

Nou wordt het in Nederland niet extreem koud, dus zal merendeel van ons de kou wel overleven door zich aan deze drie basislagen te houden:

 • Onderlaag (ondergoed): voor het afvoeren van zweet – ja, zweet –en vocht. Deze laag zit direct tegen je huid.
 • Middenlaag (isolerende laag) : houdt de warmte vast en beschermd tegen de kou.
 • Uiterste laag (omhulsel) : tegen strenge weersomstandigheden zoals regen, wind en sneeuw.

Hoeveel lagen je nou precies nodig hebt is voor elk individu weer anders. Bedenk hierbij wel dat je beter teveel lagen aan kunt trekken aangezien je altijd later nog een laag kunt verwijderen. En, je kunt geen lagen meer toevoegen wanneer je eenmaal de deur uit bent.

Fundering – alles over de onderlaag

De onderste laag is het meest verwarmend wanneer het bestaat uit een vocht afvoerende stof.  Vaak worden we koud omdat ons lichaamsvocht tentoon wordt gesteld aan de kou buiten. Door mannenkleding uit te kiezen dat dus vocht afvoert in plaats van absorbeert, ben je de kou dus al weer één stap voor. Onder vocht afvoerende stoffen vallen:

 • Synthetische materialen (polyester en nylon): helaas zijn deze wel wat aan de stuggere kant en kunnen ze vaak onwenselijke geuren vasthouden.
 • Wol (merino): houden geen nare geurtjes vast, maar gaan minder lang mee.
 • Plantaardige materialen (rayon, viscose, lycocell): voert vocht niet optimaal af vergeleken met synthetische materialen en wol, verfrommeld vlug.

Vermijd vocht absorberende stoffen zoals katoen en linnen. Deze materialen houden vocht vast, hetgeen dat je met kou juist wilt vermijden.

Bonus tip: Kies voor een dunne laag die wat strakker tegen de huid aan valt, maar nog wel elastisch is. Hierdoor hou je meer ruimte over voor de rest van je lagen. Synthetische en plantaardige materialen zijn het meest geschikt voor overhemden en bloesjes. Merino wol voor T-shirts, truien en vesten.

Isolatie – de middelste laag

Bij de middenlaag gaat het erom dat er zoveel mogelijk warmte wordt vastgehouden. Dit doe je doormiddel van het vasthouden van de warme lucht die je met je eigen lichaam creëert.  Wanneer een kledingstuk dus uit een te luchtige stof bestaat moet de lucht tussen de middelste en onderste laag telkens opnieuw opwarmen. Dit kun je voorkomen door voor de volgende isolerende stoffen te kiezen:

 

 • Wol: een dichte traditionele winterstof die de koude lucht juist opvangt in plaats van toelaat. Perfect isolatiemateriaal.
 • Dons: heeft dezelfde werking als wol maar is toch net lichter in gewicht. Bij dons is het wel verstandig om een waterdichte uiterste laag te dragen aangezien dons niet snel opdroogt.
 • Polyester fleece: blijft warm zelfs na vochtig worden en droogt snel op. Laat toch net weer wat meer wind door waardoor het aangeraden is om een winddichte uiterste laag hierbij aan te trekken.
 • Polyester Fiberfill: dit is meer een alternatief voor mannen die allergisch zijn voor dons. De stof is waterdicht, makkelijk te wassen en licht in gewicht. Wanneer je veel buiten bent is dit een veelzijdige keuze.

Vermijd mannenkleding gemaakt uit rayon, katoen of linnen voor de middelste laag aangezien deze stoffen net weer wat meer lucht doorlaten. Wanneer je snel zweet zou je wat meer met ademende materialen kunnen spelen.

Bonus tip: Wol werkt nou eenmaal het best voor stijlvolle wintertruien en hoeft ook niet duur te zijn. Mocht je wol net iets te ‘bulky’ vinden , dan kun je ook voor truien/vesten kiezen die een blend hebben van wol en andere stoffen. Merino wol is net wat compacter en gepast voor professionelere settingen.

Bescherming – de uiterste laag

Regen, wind, hagel en sneeuw. Voor je buitenste laag wil je voorbereid zijn voor de meest chaotische weersomstandigheden. Het laatste dat je wilt is dat je onderkleding zeiknat wordt of dat er continu koude lucht doorheen waait. Hou hierbij rekening met wat voor activiteiten je voor de dag hebt geplant. Hier een aantal keuzes:

 • Waterbestendig: vaak gemaakt uit nylon of polyester en biedt weerstand voor zachte regenbuien en winden. Verstandig voor intensieve lichamelijke activiteiten.
 • Waterdicht maar redelijk lucht doorvoerend: de meest functionele keuze, maar kan ook heel duur uitvallen. Vaak staat een hogere prijs ook voor een betere kwaliteit.
 • Compleet waterdicht: voor activiteiten waar licht of nauwelijks lichamelijk activiteit te pas komt.

Vaak zijn deze uiterste lagen een mix van verschillende stoffen. Zo is het dus is beter om te kijken naar verschillen in bestendigheid tegen wind en water. Synthetische materialen zijn hier erg geschikt voor aangezien die makkelijk met dons of andere warmere materialen toegepast kunnen worden.

Bonus tip: Polyester en nylon zijn erg winddichte materialen, toch werkt mannenkleding gemaakt uit Gore-Tex technologieën het effectiefst tegen wind, regen en sneeuw.

thegooddude

Author thegooddude

More posts by thegooddude

Leave a Reply