was successfully added to your cart.

Hier moet je op letten bij het aanschaffen van een auto!

By januari 27, 2020Rides
auto aanschaffen

Bij het aanschaffen van een auto komt heel wat kijken. Het scheelt je altijd een hoop tijd als iemand dat gewoon voor je voorkauwt, dus dat doen we hier in dit artikel. De volgende zaken zijn handig om te weten, voordat je een auto koopt om zeker te weten dat je alles goed hebt geregeld.

1. Kenteken overschrijven

Je kenteken dient op jouw naam komen te staan. Als je een auto bij een garage of dealer koopt, kunnen zij dit vaak uit handen nemen. Als je een auto van een particulier koopt – wat overigens niet per se aan te raden is – zul je dit waarschijnlijk zelf moeten doen. De instantie die zich onder andere bezighoudt met kentekenregistraties is de RDW. Afhankelijk van of je de auto nieuw koopt of tweedehands, laat je je kenteken respectievelijk registreren op of overschrijven naar jouw naam. Beide acties kun je regelen op de site van de RDW.

2. Belasting

Op motorrijtuigen wordt belasting geheven. Door je kentekenregistratie, krijg je automatisch rekeningen van de Belastingdienst. Deze ontvang je ieder kwartaal. Je kunt voordat je kiest voor een auto, het belastingtarief berekenen op de site van de Belastingdienst. Tarieven zijn afhankelijk van de brandstof, het gewicht, je provincie en het soort auto.

3. APK

Fun fact: veel mensen zeggen APK-keuring, maar wat je dan eigenlijk zegt is, algemene periodieke keuring-keuring. Die “keuring” erachter is dus dubbel en overbodig. 

Maar nu even terug naar het eigenlijke onderwerp! Vaak is een auto vlak voor de verkoop al gekocht als het om een occasion gaat, omdat dit vertrouwen wekt over de staat van de auto. Als de auto niet recentelijk is gekeurd, kun je zelf als koper een aankoopkeuring voor je auto uit laten voeren. Bij een nieuwe auto is dit niet relevant. Het is handig om te checken wanneer de APK verloopt, zodat je je auto weer opnieuw kan laten keuren. Wanneer de APK is verlopen en je gaat de weg op ben je strafbaar. Je kunt hiervoor beboet worden, dus doe maar niet.

4. Autoverzekering

Als je in het bezit bent van een auto, ben je verplicht om deze verzekeren met een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekering). Deze verzekering is een verplicht onderdeel van je autoverzekering. Je kunt zelf het niveau dekking bepalen hierin. De meeste verzekeraars bieden autoverzekeringen aan.

 

Veel rijplezier!

thegooddude

Author thegooddude

More posts by thegooddude

Leave a Reply