was successfully added to your cart.

75-plussers kampen met lange wachttijden en dure autoverzekering

By October 2, 2019Motors

 

In juni kwam Minister Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat, met goed nieuws voor oudere automobilisten. Zij wil het namelijk mogelijk maken dat 75-plussers een jaar langer doorrijden zonder dat zij een nieuw rijbewijs en gezondheidsverklaring hoefden te halen. In het huidige systeem is het verplicht om als oudere automobilist medische gekeurd te worden voordat je de weg weer op mag. Maar vanwege de drukte bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) wil de minister deze grens verschuiven.

Drukte bij het CBR

Sinds 2018 is de drukte bij het CBR toegenomen en zijn de wachttijden voor de keuring flink opgelopen. Oudere autorijders moeten in sommige gevallen meer dan een half jaar wachten voordat zij de juiste papier krijgen, en de weg weer opmogen. De minister wil daarom kijken of het mogelijk is om de grens van 75 naar 76 jaar te brengen. Het gaat hierbij wel om automobilisten die gezond zijn en geen risicovol verleden hebben. Via internet zal er een tool beschikbaar worden gesteld om te achterhalen of de senioren nog wel veilig en goed kunnen rijden.

Stijging in premies

Het verhogen van deze grens heeft wellicht positieve gevolg ten aanzien van de wachttijden bij het CBR. Maar autoverzekeraars zullen ook rekening moeten houden met een groei in oudere bestuurders, en zullen dit ook verrekenen in hun premie. Oftewel, de premies zullen verder stijgen. Verzekeraars zien ouderen namelijk als risicogroep en een deel van hen hanteren zelfs een leeftijdsgrens. Maar liefst 40% van de autoverzekeraars hanteert een leeftijdsgrens. Dit geldt alleen voor het afsluiten van een nieuwe autoverzekering. Senioren die al een verzekering hebben afgesloten voordat zij de leeftijdsgrens hebben bereikt, blijven gewoon verzekerd. Zij moeten wel rekening houden met een eventuele premieverhoging. Momenteel zijn er al gevallen waarbij 80-plussers tweeënhalf keer zoveel moeten betalen als jonge bestuurders.

Autoverzekeringen vergelijken

Oudere bestuurders hoeven geen genoegen te nemen met de stijging van de premie. Er zijn genoeg verzekeraars die betaalbare en goede autoverzekeringen voor ouderen hebben. Je kan online makkelijk autoverzekeringen vergelijken. Bereken bijvoorbeeld gemakkelijk je premie via autoverzekering berekenen op Overstappen.nl. Op deze website krijg je snel een makkelijk overzicht waarin autoverzekeraars onafhankelijk worden vergeleken. Binnen een aantal minuten kan je een passend autoverzekering vinden en tientallen euro’s besparen op je huidige autoverzekering. Oudere bestuurders moeten hierbij wel opletten dat zij wellicht geweigerd worden. Zeg dus nooit een autoverzekering op voordat de nieuwe aanvraag is geaccepteerd.

 

thegooddude

Author thegooddude

More posts by thegooddude

Leave a Reply